Πως θα σου …κάτσει ένα σωστό ραντεβού μέσω facebook!

Τα ραντεβού μέσω internet κάποτε ήταν ταμπού, σήμερα είναι τάση. Αν βρίσκεις το on line dating ενδιαφέρουσα επιλογή, είναι καιρός να μάθεις τα οκτώ βασικά πράγματα που θα σε κάνουν έξυπνη …παίχτρια! Το σκηνικό των διαδικτυακών ραντεβού μπορεί επίσης να σου δώσει σημαντικά μαθήματα για την ψυχολογία των σχέσεων. Επωφελήσου!

1. Θέσε υπό αμφισβήτηση τις επιλογές σου.
Στα περισσότερα site ραντεβού οι υπεύθυνοί τους ζητούν τα κριτήριά σου, έτσι ώστε να επιλέξουν ποια πρόσωπα θα εμφανιστούν στην οθόνη σου – συμπεριλαμβανομένων της εθνικότητας, του εισοδήματος, της ηλικίας, του σωματότυπου και του επαγγέλματος. Και μόνο η συμπλήρωση της φόρμας είναι μια άσκηση αυτογνωσίας. Έρχεσαι έτσι αυτομάτως σε επαφή με τις προκαθορισμένες απόψεις σου και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για αλλαγή στη ζωή σου. Πειράζει αν το ραντεβού σου παράτησε την ακαδημαϊκή μόρφωσή του πριν από εσένα ή αν κατάγεται από άλλη χώρα; Κι αν ναι, γιατί; Το ραντεβού στο Διαδίκτυο είναι μια ευκαιρία να απαλλαγείς από τις προκαταλήψεις και επίσης να παίξεις σε περισσότερα ταμπλό. Άλλωστε, οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού on-line δε στέλνουν μηνύματα σε ένα μόνο πιθανό επίδοξο «παρτενέρ».

2. Δημιούργησε το δικό σου σύμπαν.
Με το που «βγάζεις» τον εαυτό σου on-line, σημαίνει ότι ρισκάρεις. Δεν περιμένεις πια για την τυχαία συνάντηση, σαν αυτές που βλέπεις στις ρομαντικές κομεντί. Γράφεις την αγγελία σου, απαντάς σε αγγελίες άλλων και επιλέγεις ποιον να προσεγγίσεις, οπότε δεν μπορείς να κατηγορήσεις πια τη μοίρα για τα λάθη ή τις χαμένες ευκαιρίες. Μην αποποιείσαι την ευθύνη επιτρέποντας στην ιστοσελίδα να διαλέξει για σένα. Μερικά sites επιλέγουν το ταίρι σου μέσω ψευδοεπιστημονικών τεστ και αλγορίθμων. Αυτό, όμως, μπορεί στην πραγματικότητα να σε απομακρύνει από τη γνωριμία των ονείρων σου. Το να κάθεσαι και να περιμένεις από τους άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση είναι εξίσου επιζήμιο.

3. Μην ψάχνεις απεγνωσμένα για ένα «βαθύτερο νόημα».
Η σύγχρονη εμμονή μας να αναζητούμε και να διακρίνουμε κρυμμένα νοήματα και σπουδαιότητα σε λεπτομέρειες, όπως σε ένα όνομα χρήστη ή στην υπογραφή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, μας αναγκάζει να ξοδεύουμε πολύτιμη ενέργεια χωρίς λόγο. Όλοι θέλουμε να κάνουμε τα στοιχεία μας ευπαρουσίαστα και σημαντικά – όμως στη διαδικτυακή αρένα, όπου οι σκόρπιες πληροφορίες είναι συχνά το μόνο που έχεις για να συνεχίσεις, πρέπει να μάθεις να παραμένεις σε κίνηση, χωρίς να επιτρέπεις να σε ακινητοποιούν οι διαψευσμένες «προσδοκίες σου». Μην ξεχνιέσαι: Οι άνθρωποι δεν είναι η εικόνα που διαφημίζουν, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικό, το οποίο όμως θα το ανακαλύψεις γνωρίζοντας τον άλλο στην πραγματικότητα. Το Διαδίκτυο είναι ένα «όχημα» που θα σε οδηγήσει στην απόφαση να προχωρήσεις στη γνωριμία αυτήν!

4. Μην περιμένεις δέσμευση.
Το Ιnternet είναι το ιδανικό περιβάλλον όπου μπορείς να εξασκηθείς στο Ζεν – καλλιεργώντας την απόσπαση από τα πράγματα. Οι άνδρες έρχονται και φεύγουν. Χωρίς λόγο ή προειδοποίηση. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη – μη συνεχίζεις όμως να του στέλνεις e-mail, να έχεις εμμονές μαζί του ή να τον παρακολουθείς on-line, αν δεν απαντήσει. Η αυτοσυγκράτηση, βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολη. Γιατί; Επειδή δεν απαντά. Όταν παίρνεις ένα σωρό e-mail από κάποιον και μετά αυτό σταματά απότομα, βρίσκεσαι να αιωρείσαι σε μια οδυνηρή ψηφιακή μεταβατική κατάσταση. Το να στέλνεις όμως θυμωμένα μηνύματα απαιτώντας εξηγήσεις είναι απλώς ένας τρόπος για να διεκδικήσεις τον έλεγχο που δεν έχεις και να προσκολληθείς στη μάταιη αναζήτηση μιας ανέφικτης λύσης. Μην υιοθετείς τέτοιου είδους ψυχοφθόρες συνήθειες. Η ευτυχισμένη σχέση που επιθυμείς θα πρέπει να στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, γι’ αυτό είναι λάθος να έχεις φιλύποπτη ή απαιτητική συμπεριφορά. Καλύτερα να εξασκηθείς στην αποδοχή.

5. Μη χάνεις την αυτοπεποίθησή σου.
Το ραντεβού μέσω Διαδικτύου μπορεί να θρέψει την παράνοια. Βρίσκεσαι έξω από την κοινωνική σου ζώνη ασφάλειας και οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ευγενικοί, όταν δεν μπορούν να δουν την αντίδρασή σου. Εάν αισθάνεσαι άσχημη μετά από κάθε αποτυχημένο ραντεβού ή κάθε απόρριψη μέσω e-mail, αλλά όμορφη μετά από ένα ωραίο δείπνο, τότε υποφέρεις από αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «εξαρτημένη αυτοεκτίμηση». Πολλοί άνθρωποι είναι υστερόβουλοι φίλοι του εαυτού τους. «Το δύσκολο είναι να συμπαθείς τον εαυτό σου όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά».

6. Μη χρονοτριβείς.
Οι αναβλητικοί του κυβερνοχώρου μπορεί να στέλνουν e-mail για ολόκληρες εβδομάδες πριν κλείσουν τελικά ραντεβού. Υπάρχει η ελπίδα πως θα μάθεις περισσότερα για ένα άτομο, επειδή του κάνεις ερωτήσεις ή ψάχνεις γι’ αυτόν στις μηχανές αναζήτησης… Ελλοχεύει όμως και ο κίνδυνος να ερωτευτείς την εξιδανικευμένη εικόνα που έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου. Μην ξεχνιέσαι: δεν ψάχνεις για έναν άνθρωπο να αλληλογραφείς. Όσο ενθουσιώδης ή έξυπνη και να φαίνεται η on-line προσωπικότητά του, μόνο μια συνάντηση αυτοπροσώπως θα σου επιτρέψει να διαπιστώσεις αν υπάρχει χημεία ανάμεσά σας. Μείνε επικεντρωμένη στο στόχο σου και μην καθυστερείς τη συνάντηση.

7. Να είσαι ειλικρινής.
Όταν διαφημίζεις διαδικτυακά τον εαυτό σου, μπορεί μερικές φορές να σου ζητηθεί να αποκαλύψεις στοιχεία που θα προτιμούσες να μείνουν κρυφά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες αφαιρούν 2,5 κιλά ή και παραπάνω από το βάρος τους και μέχρι 9 κιλά, όταν είναι άνω των 40. Οι άνδρες έχουν την τάση να προσθέτουν 2,5 πόντους στο ύψος τους και χιλιάδες ευρώ στο εισόδημά τους. Όμως, τα ψέματα, ακόμη και τα μικρά, θολώνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, σου αφαιρούν ψήγματα αυτοσεβασμού και σε εμποδίζουν να παραμείνεις εστιασμένη στον αρχικό σκοπό όλης αυτής της on-line αναζήτησης. Εάν ο άνδρας με τον οποίο επικοινωνείς θέλει οικογένεια, θεωρείς πως είναι αποδεκτό να τον αφήσεις να νομίζει ότι είσαι 38, ενώ στην πραγματικότητα είσαι 43; Επιπλέον, το να στέλνεις μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τρία χρόνια πριν απλώς θα προκαλέσει απογοήτευση.

8. Εξάσκησε την «καλή ελπίδα».
Το ραντεβού μέσω Διαδικτύου είναι ένα μέσο προς ένα σκοπό αλλά και μια διαδικασία μάθησης η οποία, αν την αντιμετωπίσεις με το σωστό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία. Προσπάθησε να μη βλέπεις κάθε ραντεβού με όρους επιτυχίας ή αποτυχίας – αντίθετα, ανοίξου στη ευκαιρία να συναντήσεις νέους ανθρώπους και να αποκτήσεις ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Ακολούθησε τη συμβουλή του Wayne Ayers, κλινικού ψυχολόγου και πίστεψε στην «καλή ελπίδα». Όπως λέει ο Wayne: «Η “κακή ελπίδα” είναι όταν ελπίζω πως μπορώ να κάνω μια κατάσταση καλύτερη. Η “καλή ελπίδα” είναι όταν πιστεύω ότι όποια κατάσταση κι αν συναντήσω μπορεί να με διδάξει». Αυτό είναι το καλύτερο σλόγκαν που υπάρχει για να πλοηγηθεί κανείς στον κόσμο του διαδικτυακού ρομάντζου.

Πηγή