Ψυχαγωγία Ενημέρωση

8 πράγματα που σε κάνουν αντιπαθητική και δεν το καταλαβαίνεις

8 πράγματα που σε κάνουν αντιπαθητική και δεν το καταλαβαίνεις

Το να είσαι συνέχεια γλυκομίλητη σε κάνειαχώνευτη!

«Πόσο αχώνευτος», «Μου είναι αντιπαθέστατος», «Πόσο εκνευριστικός». Σκέψεις που έχουμε κάνει φωναχτά ή υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού μας για κάποιο άτομο που γνωρίζουμε λίγο. Μικρές λεπτομέρειες στη συμπεριφορά του μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την άποψή μας γι’αυτόν. Πολλές φορές, ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί, όμως επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν αυτές τις εκνευριστικές συμπεριφορές και δημοσιεύονται στο Business Insider.1) Το να ανεβάζεις συνέχεια φωτογραφίες στο Facebook: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, η συνήθεια που έχεις να ανεβάζεις συνέχεια φωτογραφίες στο Facebook από όπου κι αν βρίσκεσαι (για καφέ, ποτό, φαγητό, στο γραφείο, σε γάμο, σε πάρτι, για ψώνια) θεωρείται άκρως εκνευριστική από τους γύρω σου -ειδικά αν δεν έχουν την ίδια συνήθεια με σένα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η τάση που έχεις να αυτοπροβάλλεσαι από τα social media μπορεί να «πληγώσει» τις σχέσεις σου στην πραγματική ζωή που δεν έχει.. likes, shares και emoticons.


2) Το να αποκαλύπτεις κάτι πολύ προσωπικό μέσα σε πολύ λίγο καιρό γνωριμίας (ακόμα και μέσα σε μερικά λεπτά): Οταν ο ένας «ανοίγεται» στον άλλον, η σχέση γίνεται στενή. Αυτό, όμως, θέλει χρόνο. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση η τάση για αποκαλύψεις στα πρώτα λεπτά γνωριμίας. Με άλλα λόγια, αν ακούσεις κάποιον να σου μιλάει πχ. Για την απιστία κάποιου φίλου του ή συγγενικού του προσώπου πριν καλά καλά γνωριστείτε, τότε αυτό το άτομο χάνει σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη σου και την συμπάθειά σου. Η καθηγήτρια Suzan Sprecher από το Illinois State University υποστηρίζει ότι γίνεσαι πιο συμπαθής όταν στο πρώτο διάστημα της γνωριμίας σου με κάποιον αναφερθείς σε πιο γενικά πράγματα: στα χόμπι σου, τις συνήθειές σου, σε παιδικές σου αναμνήσεις.

3) Το να θες να μαθαίνεις συνέχεια πράγματα για τον άλλο χωρίς να μιλάς καθόλου για τον εαυτό σου: «Αμοιβαία τα αισθήματα». Είναι κανόνας. Ετσι αν βομβαρδίζομαστε από προσωπικές ερωτήσεις και μπαίνουμε σε διαδικασία να απαντήσουμε θέλουμε να το κάνει κι άλλος. Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, τα επίπεδα συμπάθειας του ενός ατόμου προς το άλλο, μειώνονται όταν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα ακόμα και στις προσωπικές αποκαλύψεις.

4) Ο κομπασμός: Μελέτη του Harvard έχει δείξει ότι η καυχησιολογία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν αρνητικά την άποψη του ενός ατόμο για το άλλο. Σε πείραμα που διεξήχθη για το Harvard Business School, ζητήθηκε από σπουδαστές να προσδιορίσουν τη μεγαλύτερη αδυναμία τους σε περίπτωση που σε συνέντευξη για εργασία τους ρωτούσαν γι’αυτήν. Περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι είναι «η τελειομανία» τους ή η τάση να δουλεύουν υπερβολικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να γίνουν πιο συμπαθείς αυτοί που είναι ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό τους και παραδέχονται τις αδυναμίες τους. Απαντήσεις όπως «Δεν είμαι πάντα τόσο καλά οργανωμένος» ή «Εχω την τάση να αντιδρώ υπερβολικά» θεωρήθηκαν καλύτερες.

5) Το να μη χαμογελάς: H επονομαζόμενη ως «ξινίλα». Οταν βρίσκεσαι σε μια δημόσια περίσταση με άτομα που συναντάς για πρώτη φορά, ίσως να σου είναι δύσκολο να χαμογελάς συνέχεια. Ομως, προσπάθησέ το. Σύμφωνα με μελέτη του University of Wyoming, τα άτομα που χαμογελούν περισσότερο έχουν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να γίνουν συμπαθή σε σύγκριση με τα άτομα που χαμογελούν λιγότερο ή σχεδόν καθόλου.

6) Το να παρεμβάλλεις συνέχεια ονόματα επιστημόνων, ποιητών, συγγραφέων στην κουβέντα για να εντυπωσιάσεις: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, το να μην παρεμβάλλεις ή να παρεμβάλλεις λιγότερο γνωστά ονόματα στην κουβέντα σου με κάποιον σε κάνει πιο συμπαθή.

7) Το να έχεις δύσκολο επίθετο που ο άλλος δεν μπορεί να προφέρει σωστά ή δεν μπορεί να θυμηθεί εύκολα: Κι όμως! Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και της Νέας Υόρκης, άτομα με δύσκολα επίθετα πολλές φορές κρίνονται πιο αρνητικά από τους άλλους.

8) Το να είσαι συνέχεια γλυκομίλητη, με τάσεις αυτοθυσίας, υπερβολικά καλή για τους άλλους: Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φέρει μη αναμενόμενες αντιδράσεις από τους γύρω σου. Η υπέρμετρα καλή συμπεριφορά για πολλούς θεωρείται ψεύτικη ή ύποπτη.

Leave a Comment