Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Αγία Σοφία - Βρήκαν τρόπο να εξαφανίσουν τις αγιογραφίες και να μην τις βλέπει κανείς

Αγία Σοφία - Βρήκαν τρόπο να εξαφανίσουν τις αγιογραφίες και να μην τις βλέπει κανείς

Τηνκάλυψη των αγιογραφιώντηςΑγίας Σοφίαςμε ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδαHurriyet.

Αυτόμετά την απόφασηνα μετατραπεί ο ναός της Αγίας Σοφίας, ιστορικό σύμβολο της χριστιανοσύνης σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν

0000

ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

«Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών»

Το θέμα της Αγίας Σοφίας πρωταγωνιστεί στον διεθνή και τον

τουρκικό Τύπο.ΗYeni Safak κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της«Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών». Η εφημερίδα Sabahκυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Οι αντιδράσεις για την Αγία Σοφία

Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε η

απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Πατώντας πάνω στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε παράνομο το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις

24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου άπαντες μιλούν για μια τεράστια πρόκληση από πλευράς Τουρκίας σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Leave a Comment