Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Επιτέλους ανακοίνωσαν αποφάσεις - Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους

Επιτέλους ανακοίνωσαν αποφάσεις - Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους

Διχασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί ή όχι η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, καθώς όσο πλησιάζει ο καιρός το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τους περισσότερους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στα χωριά ή στις εξοχικές τους κατοικίες.

0000

Πιο πρόσφατη δήλωση για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού είναι η άποψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τις μετακινήσεις.

Ωστόσο, η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, καθώς το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας είναι επιβαρυμένο και τα νοσοκομεία γονατίζουν από την πίεση ήταν ότι, «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ακόμα είμαστε στον

Μάρτιο και δη σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ».

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Επιπλέον:

  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Leave a Comment