Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Φοιτητής οδοντιατρικής έχει μπαμπά με σύνδρομο Down: Είναι ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα να έχω

Φοιτητής οδοντιατρικής έχει μπαμπά με σύνδρομο Down: Είναι ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα να έχω

Tον λένεSader Issa, κατάγεται από τηνΣυρίακαι σπουδάζειοδοντιατρική. Είναι ένας φοιτητής σαν όλους τους άλλους, με την διαφορά ότι μεγάλωσε με ένανπατέρα που έχει σύνδρομο Down. Όταν ρωτήθηκε για το πώς ήταν τα παιδικά του χρόνια εκείνος απάντησε: «Ηανιδιοτελής αγάπητου πατέρα μου, με έκανε τοπιο ευτυχισμένο παιδάκιστον κόσμο!»

Σαν παιδίδεν ένιωσε ποτέ ντροπήγια την κατάσταση του πατέρα του και πλέον νιώθει μόνοπερηφάνια, καθώς η αγάπη του τον οδήγησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα-ένας άνθρωπος μεαξίες,ενσυναίσθησηκαικατανόηση. Καθώς μεγάλωνε, οι δυο τους ανέπτυξαν μιαυπέροχη σχέσηπου, πολλοί γονείς θα ζήλευαν.

0000

«Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ήταν πιοανεκτικοίστοδιαφορετικό. Μπορεί οι άνθρωποι με σύνδρομο Down να μην λειτουργούν όπως εμείς, δεν παύουν όμως να έχουναισθήματα,όνειρακαισκέψειςδικές τους. Έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μια κανονική ζωή, αρκεί να υπάρχει στήριξη και αποδοχή από το περιβάλλον. Δεν αξίζει να τους βοηθήσουμε;»

«Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ήταν πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό. Μπορεί οι άνθρωποι με σύνδρομο Down να μην λειτουργούν όπως εμείς, δεν παύουν όμως να έχουν αισθήματα, όνειρα και σκέψεις δικές τους» λέει ο Sader Issa. Στη φωτό, μωρό με τους γονείς του.

«Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μια κανονική ζωή, αρκεί να υπάρχει στήριξη και αποδοχή από το περιβάλλον»

Και οπατέρας, όμως, του Sader είναι πολύ περήφανος για τον γιο του -στο σημείο μάλιστα που συχνά λέει σε όσους συναντάει ότι ο γιος του είναιγιατρός. Φίλοι και συγγενείς της οικογένειας υποστηρίζουν ότι όταν μιλάει για τον γιο του ταμάτια λάμπουναπό αγάπη καιευτυχία. Είναι σαν να λέει «Ναι, έχω σύνδρομο Down, αλλά κοιτάξτε ένανάντραπουμεγάλωσα! Έκανα ό,τι μπορούσα για να γίνει αυτό που είναι. Και έγινε έναςάνθρωποςπουβοηθάειάλλους ανθρώπους».

ToNational Down Syndrome Congressυποστηρίζει ότι η ιστορία του Sader είναι αρκετάασυνήθιστη, καθώς τα άτομα με σύνδρομο Down δεν γίνονται εύκολαγονείς. Όχι, όμως, επειδή έχουν κάποιο βιολογικό πρόβλημα, αλλά επειδήδεν δείχνουν(γιατί δεν ‘’γνωρίζουν’’) ιδιαίτεροενδιαφέρονγια την αναπαραγωγή.

Φίλοι και συγγενείς της οικογένειας υποστηρίζουν ότι όταν ο πατέρας μιλάει για τον γιο του τα μάτια λάμπουν από αγάπη και ευτυχία. Είναι σαν να λέει «Ναι, έχω σύνδρομο Down, αλλά κοιτάξτε έναν άντρα που μεγάλωσα!»

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται παραπάνω χρόνο από τον μέσο άνθρωπο για να κατακτήσουν ορισμένααναπτυξιακά ορόσημα. Όμως και να αργούν, στο τέλος τακατακτούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιεςπροσπάθειεςσε παγκόσμιο επίπεδο για να έχουν αυτοί οι άνθρωποιποιοτική ζωή. Πλέον πολλοί από αυτούς μένουν μόνοι τους,σπουδάζουνή καιπαντρεύονται.

Και σανγονείς δεν υστερούνσε τίποτα αν σκεφτεί κανείς τα λόγια του Sader: ««Ο μπαμπάς μου έχει σύνδρομο Down και είναι οκαλύτερος πατέραςπου θα μπορούσα να έχω». Γιατί τίποτα δεν μπορεί να νικήσει τηναγάπηενός γονιού για το παιδί του, ούτε καν ένα επιπλέονχρωμόσωμα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να έχουν οι άνθρωποι με σύνδρομο Down ποιοτική ζωή. Πλέον πολλοί από αυτούς μένουν μόνοι τους, σπουδάζουν ή και παντρεύονται. Στη φωτό, ο Sader με την οικογένειά του.

Πηγή:mama365.gr

Leave a Comment