Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Γεμισαν τα ταμεια σε μια μερα - 330.000 rapid test σε λιγες ωρες

Γεμισαν τα ταμεια σε μια μερα - 330.000 rapid test σε λιγες ωρες

Τα rapid test εκτοξεύτηκαν στα ύψη από τους ανεμβολίαστους, μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ξεπέρασαν τις 330.000.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 348.038 τεστ, εκ των οποίων τα 17.828 ήταν μοριακά τεστ και τα 330.210 rapid test, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με το προηγούμενο να μην ξεπερνά τα 122.000 τεστ.

Τους τελευταίους μήνες διεξάγονται περίπου 100.000 τεστ κάθε μέρα, εκτός από

0000

Κυριακή και Δευτέρα που διεξάγονται αρκετά λιγότερα, που σημαίνει ότι η απότομη αύξηση οφείλεται στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι πραγματοποιούν rapid test για να έχουν πρόσβαση σε εργασία, εστίαση, σχολεία και γενικότερα σε κλειστούς χώρους.

Συνεπώς, ο αυξημένος αριθμός σε rapid test «πιάνει» τους ανεμβολίαστους που έσπευσαν σε ιδιωτικές δομές υγείας για να πραγματοποιήσουν το διαγνωστικό τεστ κορονοϊού και κατέβασε το ποσοστό θετικότητας κάτω από το 1% (0,83%).

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί (δωρεάν self test για τους μαθητές) και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητα για

τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Στα κλειστά γυμναστήρια μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ανάλογα με το πού εργάζεται κανείς, θα διαφέρει ο αριθμός των rapid test που θα χρειαστεί να κάνει, πάντα με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Αναλυτικότερα, σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Εκτός από τις αλλαγές στα ταξίδια, οι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται να μπαίνουν στους περισσότερους κλειστούς χώρους με την επίδειξη rapid test.

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει πως πλέον σε δημόσιες δομές μπορούν να

προσέλθουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Που μπορούν να κάνουν τα rapid test οι ανεμβολίαστοι

Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές παρά μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, έλεγχο διενεργούν και ορισμένα φαρμακεία, τα οποία δέχονται να κάνουν τα τεστ, αλλά και κάποιοι ιδιώτες γιατροί.

Η δυνατότητα διενέργειας τεστ στους φαρμακοποιούς δόθηκε από την κυβέρνηση με τον νόμο 4812 (30-06-2021), διευρύνοντας τη λίστα φορέων και υγειονομικών που μπορούν να κάνουν το γρήγορο τεστ.

Δεν γίνεται σε όλα τα φαρμακεία, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά όποιος φαρμακοποιός θέλει, μπορεί να κάνει rapid test στους πολίτες.

Ο φαρμακοποιός αρχικά μετρά ανέπαφα τη θερμοκρασία του πελάτη και μετά στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου παίρνει το δείγμα -ρινοφαρρυγικά ή στοματοφαρυγγικά ή ρινικα ή στοματικά- και προχωρά στην ανάλυση του δείγματος.

Προσοχή ωστόσο, σύμφωνα με το ΦΕΚ η ανώτατη τιμή που προβλέπεται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός

ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, πρόστιμο που θα αυξάνεται σε 5.000 ευρώ αν δεν τηρείται η τιμή του πλαφόν.

Leave a Comment