Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Γονατιζουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι - Έρχονται πρόστιμα με email για οσους δεν εκανα το τεστ

Γονατιζουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι - Έρχονται πρόστιμα με email για οσους δεν εκανα το τεστ

Οι αμπόλιαστοι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα αρχίζουν να λαμβάνουν τις πρώτες ειδοποιήσεις με τα πρόστιμα σε περίπτωση που δευπεβλήθησαν από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στα υποχρεωτικά τεστακιs.

Τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους εργαζόμενους με email – τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό – ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους

0000

την κοινοποίηση του προστίμου από το ΣΕΠΕ.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δε έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.

Συνεπώς:

  • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα τεστακι την εβδομάδα που δε έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δε υποβλήθηκε.
  • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο τεστακι την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δε υποβλήθηκε.
  • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο τεστακι την εβδομάδα, που δε έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δε
  • υποβλήθηκε.
  • Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο τεστακι την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δε υποβλήθηκε.
  • Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο τεστακι την εβδομάδα, που δε έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δε υποβλήθηκε.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: 5 ημέρες για να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ένσταση

Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των

τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια.

Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ηημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Η πρώτη φουρνιά των παραβατών αριθμεί

21.000 εργαζόμενους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου.

ΕΡΓΑΝΗ: Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια τεστακιs

1. Υποχρέωση για διενέργεια τεστακιs, για να προσέλθουν στην εργασία τους, έχουν:

α) Ολοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Leave a Comment