Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Η άμμος είναι ο νέος χρυσός -Τρέχουν να μαζέψουν από παραλίες και ποτάμια

Η άμμος είναι ο νέος χρυσός -Τρέχουν να μαζέψουν από παραλίες και ποτάμια

Η πιο περιζήτητη πρώτη ύλη στον κόσμο, μετά το νερόφαίνεται να είναι η άμμος, όπως διαπιστώνει έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζήτηση υπολογίζεται από 40 μέχρι 50 δισ.τόνους το χρόνο. Τα περισσότερα προϊόντα, όπως το γυαλί, οι οθόνες των κινητών μέχρι και οι οδοντόκρεμες έχουν άμμο. Μάλιστα, χρησιμοποιείται στο φιλτράρισμα του νερού, τον εξωτερικό καθαρισμό κτηρίων ακόμα και το σύστημα φρένων των τρένων, ενώ είναι απαραίτητη και στον κατασκευαστικό τομέα. Τα τελευταία 20 χρόνια η ζήτηση για άμμο στις κατασκευαστικές έχει τριπλασιαστεί.

Όπως αναφέρει η DW, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άμμου στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη. Χάρη στην άμμο επέκτεινε το έδαφός της μέσα σε 40 χρόνια κατά 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι για το οποίο χρειάστηκαν περίπου 500 εκατ. τόνοι άμμου. Ωστόσο, τα αποθέματα μειώνονται, όπως αναφέρει το

το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Τρέχουν σε παραλίες και ποτάμια για να πάρουν άμμο

Η άμμος των ερήμων είναι ακατάλληλη στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς είναι πολύ ψιλή. Γι’ αυτό και κράτη που βρίσκονται κοντά ή διαθέτουν έρημο, αναγκάζονται να εισάγουν άμμο! Επειδή, όμως, η ζήτηση είναι τεράστια η γερμανική εταιρεία MultiCon από το Μόναχο επινόησε μια τεχνική σύμπτυξης άμμου, η οποία μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν τέλει στις κατασκευές, όπως αναφέρει η DW. Αυτό, ίσως, συμβάλλει στο να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες συλλογής άμμου από παραλίες σε ποτάμια και θάλασσες που προκαλούν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον. Ο τεχνικός διευθυντής Χέλμουτ Ροζενλέχερ αναφέρει πως «η μαφία της άμμου έχει λόγο ύπαρξης όσο η προσφορά άμμου δεν καλύπτει τη ζήτηση».

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP τάσσεται υπέρ μιας ρύθμισης στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων άμμου. Σύμφωνα με την DW, o ειδικός Πασκάλ Πεντούτσι του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η άμμος σε κτίρια θα μπορούσε εν μέρει να αντικατασταθεί από ροκανίδια ή από άλλα υλικά. «Η κοινωνία μας είναι χτισμένη στην κυριολεξία πάνω στην άμμο», τονίζει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο ειδικός του ΟΗΕ.

Leave a Comment