Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Κανει ο σκύλος φασαρια σε ώρες κοινής ησυχίας - Ετοιμαστείτε να πληρώσετε πρόστιμο

Κανει ο σκύλος φασαρια σε ώρες κοινής ησυχίας - Ετοιμαστείτε να πληρώσετε πρόστιμο

Γαβγίζει ο σκύλος σε ώρες κοινής ησυχίας; Ετοιμαστείτε να πληρώσετε πρόστιμο«Τσουχτερό» πρόστιμο προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που οι σκύλοι τους γαβγίζουν κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες. Μεγάλη χρηματική ποινή επιβάλλεται για τη

0000

διατήρηση ζώων συντροφιάς σε συγκεκριμένους χώρους. Μάθετε τι ορίζει η σχετική νομοθεσία

Αν ο σκυλάκος σας δε είναι της μεσημεριανής ανάπαυσης και προτιμά να εξασκεί τις φωνητικές του χορδές –να γαβγίζει- τότε θεωρείται παραβάτης. Και οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες του τιμωρούνται με πρόστιμο.

Αυτό ορίζει, όπως μας επισημαίνει ο δικηγόρος Χρήστος Θ. Πέτκος, ο ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15), όπως τροποποιήθηκε με τους Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32) και Ν.4483/2017 (ΦΕΚ Α 107) για την παράλειψη τήρησης των υγειονομικών και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα.Και το ποσό δε είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Ο σχετικός νόμος «προβλέπει, λόγου χάριν, ότι το

γάβγισμα σκύλου (βλαπτικές εκπομπές) κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, μεσημεριανές ή νυχτερινές, επιφέρει, σύμφωναμε το άρθ. 8 παρ.1 και 2, διοικητική κύρωση – πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά ζώο.

Ο κάτοχος ή ιδιοκτήτης του ζώου μπορεί εντός προθεσμίας 30 ημερών να

ασκήσει προσφυγή κατά του προστίμου στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.

Στις περιπτώσεις αυτές καλό θα είναι, οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να προσέξουν το θέμα του γαβγίσματος, ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας. Υπάρχουν πάντα και υπερβολικοί γείτονες.


Αν το ζωάκι ενοχλεί πράγματι τους περιοίκους, καλό είναι να επιληφθούν επί του θέματος», τονίζει ο κύριος Πέτκος και διευκρινίζει: «Το άρθρο 8 παρ. 3αναφέρει ότι απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Εδώ,η διοικητική κύρωση – πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά ζώο.

Κανονικά επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους που υπάρχουν στις μονοκατοικίες.

Επίσης,μόνον εάν υπάρξει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της οικοδομής επιτρέπεταιη διατήρηση των ζώων στην

πυλωτή, την ταράτσα, τον ακάλυπτο χώρο και τον κήπο.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο οιοσδήποτε συνιδιοκτήτης ή ενοικιαστής, όπως θα έκανε κάθε μέσος ευαισθητοποιημένος πολίτης, δε μπορεί να τοποθετήσει σε χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος, κήπος) της πολυκατοικίας δυο κουπάκια με ξηρά τροφή και νερό για ζώα συντροφιάς που ζουν στον δρόμο.

Διότι τα ζώα θεωρούνται αδέσποτα. «Ιδιοκτήτης» τους είναι ο οικείος δήμος, ο μόνος αρμόδιος για τη στείρωση και τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Εν κατακλείδι, πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τηνευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων (2017/1992), άρθρο 3,κανείς δε θα πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να υποφέρει, να πονά, ή να αγωνιά.

Και, σύμφωνα μετο Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ για την προστασία και καλή μεταχείριση των ζώων,αναγνωρίζεται ότι τα ζώα είναι όντα που αισθάνονται, και ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η βελτίωση της προστασίας και σεβασμού τους».

Leave a Comment