Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Μόλις ανακοίνωσαν τα νεα μετρα - Προσοχή μην την πατήσετε και φάτε το πρόστιμο

Μόλις ανακοίνωσαν τα νεα μετρα - Προσοχή μην την πατήσετε και φάτε το πρόστιμο

Η χρήση της μάσκας στα ΙΧ και τα ταξί, καθώς και τα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν προκαλέσει ένα αλαλούμ σε πολίτες και αστυνομία με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δώσει διευκρινίσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει σε ΙΧ και ταξί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

0000

Σύμφωνα λοιπόν με τον Νίκο Χαρδαλιά στα ταξί και τα ΙΧ δεν ισχύουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, στα ΙΧ επιτρέπεται ακόμη ένα άτομο, εάν πρόκειται για θέμα υγείας. Ένα άτομο δηλαδή μπορεί να έχει και συνοδό. Αντίστοιχα, οι δύο γονείς μπορούν να συνοδέψουν το παιδί τους. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα μέτρα που ισχύουν για τα ΙΧ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύθηκαν όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, στις κίτρινες περιοχές εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Στα ΙΧ επιτρέπονται έως 3 άτομα πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αποκλειστικά και μόνο για γονείς και τέκνα.

Στις κόκκινες περιοχές εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν έχουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού. Στα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αποκλειστικά και μόνο για γονείς και τέκνα.

Τι ισχύει με τη μάσκα στα ΙΧ

Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.
Υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι υποχρεωτική:

  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
  • Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς α' και β' βαθμού.
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
  • Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Ποιοι είναι οι συγγενείς α' και β' βαθμού

Ποιοι συγγενείς που επιβαίνουν σε ΙΧ μπορούν να μην φορούν μάσκα.

Α’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά
(εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
(εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
(εκ πλαγίου) αδέλφια

Leave a Comment