Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Ο γιος μου παίζει συνέχεια με με κούκλες - Μήπως μου γίνει μαλθακός και κουνιστος ?

Ο γιος μου παίζει συνέχεια με με κούκλες - Μήπως μου γίνει μαλθακός και κουνιστος ?

Μου κάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για αγόρια, πώς αυτά θα τα επηρεάσουν στο μέλλον και οι δύο πιο συνήθεις αυτών είναι «Θα τον κάνει «μαλθακό»;» και «Θα τον κάνει γκέι;». Μπορώ να πω πως οι ερωτήσεις αυτές οφείλονται σε αφέλεια, περιέργεια, προσωπικές προτιμήσεις και γενικότερα πεπαλαιωμένες / παλιομοδίτικες διαδόσεις και

0000

παραμύθια.

Πολλές από τις ερωτήσεις προέρχονται από μπαμπάδεςπου φαίνεται να υποθέτουν ότι το να μεταμφιέζεται ο γιος τους, να αγκαλιάζει λούτρινα και να παίζει με κούκλες θα προκαλέσουν στο γιο τους προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον. Παρόλο που δε λένε συγκεκριμένα τι προβλήματα συμπεριφοράς εννοούν, το ύφος τους πραγματικά τα λέει όλα. «Θα τον κάνει μαλθακό», «Είναι λίγο γκέι», «Πρέπει να σκληραγωγηθεί»

Ρωτήθηκα εάν υπάρχει επιστημονική έρευνα επάνω στο θέμα. Όχι, δεν υπάρχει. Όταν ρώτησα τους γκέι φίλους μου, εάνως παιδιά, παίζοντας με παιχνίδια που προορίζονται χαρακτηριστικά για ένα συγκεκριμένο φύλο, επηρεάστηκαν στο να γίνουν γκέι, εκτός από το να γελάσουν υστερικά και να με ρωτήσουν γιατί ως σύμβουλος παιδικής συμπεριφοράς ρωτούσα κάτι τέτοιο και αν ήμουν

σοβαρή,η απάντηση ήταν όχι. Είναι γκέι επειδή είναι, όχι επειδή έπαιξαν με κούκλες ή πιάσαν βελονάκι. Πολλοί δεν είχαν παίξει με κούκλες σαν αγοράκια (είχε σίγουρα πριν χρόνια θεωρηθεί ως ακατάλληλο, αλλά αυτό ήταν το τότε και αυτό είναι το τώρα).

Η επιστημονική έρευνα που υπάρχει, περιγράφει πωςεπιτρέποντας τα παιδιά να μάθουν μέσα από τη δραστηριότητα παιχνιδιού που επέλεξαν θα ακμάσουν και θα μάθουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ενήλικη ζωή.

Οι γονείς ανησυχούν για τις σεξουαλικές προτιμήσεις που θα έχουν τα παιδιά τους, γιατί; Στη σημερινή κοινωνία είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε την ελευθερία του να επιλέξουμε ποιος θέλουμε να γίνουμε. Αυτό που επιλέγει το παιδί σου να γίνει είναι η επιλογή του καθώς μεγαλώνει και όχι η δική σου.Να ανησυχείς για τις αξίες που του μαθαίνεις, όχι ποιον θα επιλέξουν για σύντροφο ως ενήλικες.

Πρέπει να προχωρήσουμε και να σταματήσουμε τα στερεότυπα και την κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών σε συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού και τα ενδιαφέροντά του θα τα οδηγήσουν στο παιχνίδι που θέλουν να παίξουν.

Έχω δει παιχνίδια με αυτοκόλλητα πάνω που λένε «Βραβεύτηκε το καλύτερο κοριτσίστικο παιχνίδι της χρονιάς» Ήταν ένα χάμστερ που λειτουργούσε με μπαταρίες.Ο γιος ενός φίλου μας το ζήτησε για δώρο στα γενέθλιά του, μου πήρε δέκα λεπτά να ξεκολλήσω το αυτοκόλλητο μιας και δεν ήθελα το

επτάχρονο αγόρι να το διαβάσει και να σκεφτεί «Δε μπορώ να παίξω μ’ αυτό, είναι παιχνίδι για κορίτσια«.

Ορισμένα παιχνίδια όντως έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού και τη συμπεριφορά του,έρευνες αποδεικνύουν πως τα βίαια παιχνίδια μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικές συμπεριφορές, διαφορετικά παιχνίδια αναπτύσσουν την αντίληψη του χώρου, τη γνωστική ανάπτυξη, τη δημιουργική και γλωσσική ανάπτυξη και τις συναισθηματικές ικανότητες και τις δεξιότητες που χρειάζονται στη ζωή. Αλλά το ότιαγόρια παίζουν με κούκλες και τα κορίτσια παίζουν με σετ κατασκευών δεν καθορίζει και τις ενήλικες σεξουαλικές προτιμήσεις τους.

Πού ανήκουν οι αμφιφυλόφιλοι τότε; Αυτό σημαίνει πως έπαιζαν το πενήντα τοις εκατό του χρόνου τους με αποκαλούμενα αγορίστικα παιχνίδια και αφιέρωναν το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό σε κοριτσίστικα παιχνίδια;

Αν ένα παιδί παίξει με άδειες κούτες είναι καταδικασμένο να ζήσει στους δρόμους; Αν ένα παιδί παίξει γιατροί και νοσοκόμες είναι προκαθορισμένη η επαγγελματική του σταδιοδρομία;Όχι, δεν είναι, είναι ένα φανταστικό παιχνίδι, είναι αυτό που έκανες σα παιδί και αυτό που κάνουν τα παιδιά ανά τον κόσμο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τις δεξιότητες να αναπτύξουν τα συναισθήματά τους και να γίνουν ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά.

Η λίστα των δεξιοτήτων που μαθαίνουν αγόρια και κορίτσια μέσω της ανταλλαγής και του παιχνιδιού με αποκαλούμενα φυλετικά καθορισμένα παιχνίδια είναι ατελείωτη. Οι ρόλοι μας στην κοινωνία δεν καθορίζονται πλέον από το γυναικείο ή ανδρικό μας φύλο, εμπλουτίστε τις ζωές των παιδιών σας και ενθαρρύνετέ τα να αποκτήσουν μία ποικιλία εμπειριών στο παιχνίδι που θα τα διδάξει πως είναι ΟΚ να είσαι όποιος θέλεις να είσαι και να αναζητήσεις αυτό που προτιμάς. Αφήστε τα κορίτσια να παίξουν με αυτοκινητάκια, αφήστε τα αγόρια να παίξουν με κούκλες – τα παιδιά ακμάζουν μέσα απ’ το παιχνίδι, αφήστε τα να είναι παιδιά,αφήστε τα να προσποιηθούν, και θα αποκτήσουν το καλύτερο σύνολο δεξιοτήτων που υπάρχουν στη ζωή.

Έτσι λοιπόν, έχοντας εργαστεί για χρόνια και παρακολουθήσει παιδιά ενώ παίζουν, με τι παίζουν και πώς μαθαίνουν από το παιχνίδι μπορώ ασφαλέστατα να πω πως

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να

μεταμφιέζονται.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να βοηθάνε στο πλύσιμο των ρούχων.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να παίζουνε σκοινάκι.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να δηλώνουν πως θέλουν να παντρευτούν το φίλο τους.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να παίζουν Trivial Pursuit της Disney.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να αγκαλιάζουν λούτρινα παιχνίδια.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να έχουν 20+ λούτρινα επάνω στο κρεβάτι τους.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να μη θέλουν να παίξουν ράγκμπι, ποδόσφαιρο ή κρίκετ.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να χορεύουν και να τραγουδάνε.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να αγαπούν τα παραμύθια.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να κεντάνε.

Είναι ΟΚ για τα αγόρια να φτιάχνουν κοσμήματα.

Είναι ΟΚ να είσαι ένα ευαίσθητο, συμπονετικό, τρυφερό αγόρι.

Leave a Comment