Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Πέθανε η 15χρονη Έλλη που μεγάλωσε στο «κολαστήριο» των Λεχαινών

Πέθανε η 15χρονη Έλλη που μεγάλωσε στο «κολαστήριο» των Λεχαινών

Πέθανε σε ηλικία 15 χρονών, η ‘Ελλη, ένα κοριτσάκι που μεγάλωσε στο πρώην ΠΙΚΠΑ Λεχαινών, που πολλοί τον αποκαλούσαν “κολαστήριο” για παιδιά με αναπηρία. Το κορίτσι είχε μεταφερθεί στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η Έλλη γλίτωσε από τις άθλιες συνθήκες του ΠΙΚΠΑ Λεχαινών, όπου έκανε παρέα με ένα κοριτσάκι τυφλό που «ζούσε» μέσα σε ένα κλουβί.

Η φρικτή ιστορία εκείνου του κοριτσιού που πήρε τεράστια δημοσιότητα, ήταν η αιτία “απελευθέρωσής” τόσο της ίδιας, όσο και της τυφλής φίλης της από το “κολαστήριο”.
Η Έλλη ήρθε στη Βούλα και πήρε όλη την αγάπη και την φροντίδα που της έλειπε από τους εργαζόμενους του ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Δυστυχώς, όμως από ότι διαπιστώνεται δεν είχε πολύ ζωή. Έφυγεσκορπίζοντας στην θλίψη εκείνους που την έζησαν τον τελευταίο καιρό.

Η μικρή Έλλη έζησε τους τελευταίους μήνες στο ΠΙΚΠΑ Βούλας
Είναι από τις ειδήσεις που δεν αξίζει να περάσουν «έτσι απλά».

Ο θάνατος ενός παιδιού που ήταν ξεχασμένο λόγω της αναπηρίας του πρέπει να αφυπνίζει και να κινητοποιεί την κοινωνία.

Για για να έχουν και αυτοί οι άνθρωποι τόσο ως παιδιά όσο ως ενήλικες μια αξιοπρεπή ζωή.

Τα αίτια του θανάτου της δεν έγιναν ακόμα γνωστά.

Ο θάνατος της 15χρονης Έλλης γνωστοποιήθηκε από την Ομάδα «Μηδενική Ανοχή – Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων» που έγραψε το παρακάτω κείμενο στο facebook.

«Αιφνίδιος θάνατος 15χρονης ωφελούμενης στο ΠΙΚΠΑ Bούλας»
“Την Έλλη τη συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Βρισκόταν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται «soft room». Τις ελάχιστες ώρες που περνούσε έξω ζητούσε να βρίσκεται με μια συνομήλικη φίλη της από το διπλανό δωμάτιο που «ζούσε» μέσα σε ένα κλουβί.

Η Έλλη και η Μαρία, τα δύο 12χρονα των Λεχαινών πήγαιναν 3 φορές την εβδομάδα στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφαν έμπαιναν στο κλουβί και στο «soft room» αντίστοιχα. Την ιδρυματική απάνθρωπη ρουτίνα τους έσπασε η δική μας παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας τα «κορίτσια μας», με δική μας ευθύνη, βγήκαν στον ήλιο, έκαναν κούνια, γέλασαν με την ψυχή τους και περάσαμε μαζί τους αξέχαστες στιγμές. Με την επιστροφή μας από τα Λεχαινά, ένα από τα πράγματα που αξιώσαμε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν η μεταφορά των δύο ανήλικων ατόμων από τα Λεχαινά. Πράγματι, στις 07/3/2016, η Έλλη και η Μαρία μεταφέρθηκαν στο ΚΑΑΠ [Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων] Βούλας.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές εντός και εκτός ιδρύματος τα κορίτσια μας. Εχθές, 19/2/2019, ενημερωθήκαμε ότι η 15χρονη Έλλη πέθανε. Στον μακρύ κατάλογο των αναπήρων που έζησαν όλη τους τη ζωή σε ίδρυμα προστέθηκε το κορίτσι με τις αφέλειες. Συντετριμμένες/οι από τον πρόωρο και άδικο χαμό της αξιώνουμε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα.

ΚΑΝΕΝΑ παιδί ανάπηρο ή μη δεν αξίζει αυτή τη ζωή.

ΚΑΛΟΥΜΕ την κοινωνία των ανθρώπων σε συμπόρευση, ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στις λογικές της «ιδρυματικής φροντίδας».

Έλλη συγνώμη που δεν ήρθαμε τον τελευταίο μήνα. ΔΕΝ θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ -Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων” Πηγή; tromaktiko.gr

Leave a Comment