Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Τεράστια καταστροφή από τη φωτιά στην Εύβοια -Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα η καμένη έκταση [βίντεο]

Τεράστια καταστροφή από τη φωτιά στην Εύβοια -Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα η καμένη έκταση [βίντεο]

Σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή εξελίσσεται η φωτιά στην Εύβοια, που μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο.

Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να εξασθενούν την τελευταία ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων, σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια.

Πέρα από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκεται και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας, που προσπαθεί να «ζυγίσει» τις απώλειες δασικού πλούτου.

Φωτιά στην Εύβοια: Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα

Μιλώντας στο iefimerida, ο κ. Αθανάσιος Ξηρογιάννης, διευθυντής Δασών Ευβοίας, χαρακτήρισε τη φωτιά στην Εύβοια ως ένα πολύ

δύσκολο συμβάν. «Είμαστε όλοι έξω από χθες. Οι αρμόδιοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

Σε ό,τι αφορά τις δασικές -κυρίως πευκόφυτες- εκτάσεις που μετατράπηκαν σε στάχτη κατά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο διευθυντής Δασών Ευβοίας τονίζει ότι «από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 με 28.000 στρέμματα δάσους, μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ.: 11:00). Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Ξηρογιάννης.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς από το σύστημα FIRMS της NASA:

Χάρτης με την έκταση που κάηκε στη φωτιά στην Εύβοια

To «μάτι» της φωτιάς στην Εύβοια / Πηγή: NASA/FIRMS

Θετικά μηνύματα από το μέτωπο στην Ιστιαία

Ο διευθυντής Δασών Ευβοίας εξηγεί πάντως ότι «η έκταση που καίγεται δεν είναι περιοχή Natura. Το δάσος Natura είναι στη Στενή και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα μέτωπα της φωτιάς». Ο κ. Ξηρογιάννης επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Εύβοια έχει πληγεί βαρύτατα από τις πυρκαγιές.

Οι χάρτες Natura για την Εύβοια

Οι χάρτες Natura για την Εύβοια / Πηγή: natura2000.eea.europa.eu

«Είχαμε και πέρυσι πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, όπου βρισκόμαστε αυτή την ώρα. Και έξω από Αλιβέρι επίσης είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά. Το ευχάριστο, σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα μέτωπα, είναι ότι η πυρκαγιά στην Ιστιαία πηγαίνει καλύτερα», καταλήγει ο διευθυντής Δασών Ευβοίας Αθανάσιος Ξηρογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τις καμένες εκτάσεις που αποκαλύπτουν ένα πραγματικό τοπίο καταστροφής.

Βίντεο από τις καμένες εκτάσεις στην Εύβοια:

Leave a Comment