Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Τι συμβαίνει όταν κρατάτε τις πορδές σας - Νέα έρευνα λέει τα καταπιεσμένα αέρια σας μπορεί να φύγουν από το στόμα

Τι συμβαίνει όταν κρατάτε τις πορδές σας - Νέα έρευνα λέει τα καταπιεσμένα αέρια σας μπορεί να φύγουν από το στόμα

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου χρειάστηκε να κρατήσετε τα αέριά σας;

Ας το παραδεχτούμε – όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη φάση.

Αλλά τα αέρια δεν μπορούν να παραμείνουν παγιδευμένα για πάντα, και το να τα κρατάμε θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Η απόλυτα φυσική – αλλά ενδεχομένως ταπεινωτική – “απελευθέρωση” προκαλείται από τα αέρια που δημιουργούνται από τα τρόφιμα που τρώμε και τα ποτά που πίνουμε, ακόμη κι από τον αέρα που αναπνέουμε.

Και αν τα αέρια αυτά δεν βγουν από τη συνήθη διέξοδο, μπορεί να απορροφηθούν εκ νέου από το

0000

σώμα, μερικά από αυτά μπορούν να διαφύγουν από το στόμα ή μετά από λίγο να διαφύγουν ανεξέλεγκτα.

Η Clare Collins, καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Newcastle, γράφει στοThe Conversationγια να εξηγήσει τι είναι τα αέρια και τι συμβαίνει αν τα κρατάτε.

“Τα αέρια εισέρχονται στο ορθό λόγω των συνηθισμένων γαστρεντερικών διαδικασιών πέψης και μεταβολισμού του σώματος και στη συνέχεια φεύγουν μέσω του πρωκτού.

Καθώς το σώμα μας χωνεύει τα τρόφιμα στο λεπτό έντερο, τα συστατικά που δεν μπορούν να διασπαστούν μετακινούνται κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού και τελικά καταλήγουν στο παχύ έντερο που ονομάζεται κόλον.

Τα εντερικά βακτήρια διασπούν μέρος του περιεχομένου με ζύμωση.”

“Τα αέρια μπορούν είτε να επαναπορροφηθούν μέσω του τοιχώματος του εντέρου και τελικά να διαφύγουν μέσω των πνευμόνων, είτε να διαφύγουν μέσω του ορθού.”

Το να προσπαθείτε να συγκρατήσετε τις πορδές σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Η συσσώρευση εντερικού αερίου μπορεί να

προκαλέσει πρήξιμο στην κοιλιά, με κάποια ποσότητα αερίου να απορροφάται από τον οργανισμό και να εκπνέεται στην αναπνοή.

Όταν κρατάτε για μεγάλα διαστήματα τις πορδές σας, αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση εντερικού αερίου τελικά θα ξεφύγει μέσω μιας ανεξέλεγκτης πορδής.

Πόσα αέρια θεωρούνται φυσιολογικά;

Είναι δύσκολο οι ερευνητές να καταλήξουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, αλλά, ευτυχώς, 10 υγιείς ενήλικες προσφέρθηκαν εθελοντικά να καταγράψουν την ποσότητα αερίων που άφησαν σε μια φυσιολογική ημέρα.

Σε περίοδο 24 ωρών, όλα τα αέρια συλλέχθηκαν μέσω καθετήρα από το ορθό.

Οι εθελοντές έτρωγαν κανονικά, αλλά για να δώσουν μια ώθηση στην παραγωγή αερίων έπρεπε επίσης να φάνε 200 γραμμάρια φασόλια.

Οι συμμετέχοντες παρήγαγαν κατά μέσο όρο

705ml αερίων σε 24 ώρες, αλλά οι ενδείξεις κυμαίνονταν από 476ml έως 1.490ml ανά άτομο.

Οι άνδρες και οι γυναίκες παρήγαγαν περίπου την ίδια ποσότητα αερίων και κατά μέσο όρο είχαν οκτώ πορδές μέσα σε 24 ώρες.

Ο όγκος κυμαίνεται μεταξύ 33 και 125 ml ανά πορδή, με μεγαλύτερες ποσότητες εντερικού αερίων να απελευθερώνονται λίγη ώρα μετά τα γεύματα.

Μήπως οι περισσότερες ίνες παράγουν περισσότερα αέρια;

Σε μια μελέτη σχετικά με τις φυτικές ίνες, οι ερευνητές διερεύνησαν τι συμβαίνει στην παραγωγή εντερικών αερίων όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές πήραν 10 υγιείς ενήλικες εθελοντές και τους έδωσαν να καταναλώσουν τη συνήθη διατροφή τους για επτά ημέρες καταναλώνοντας επιπλέον 30 γραμμάρια psyllium – μια πηγή ινών από σπόρους φυτών.

Την εβδομάδα που κατανάλωναν το psyllium, τους ζητήθηκε να προσθέσουν 10 γραμμάρια – περίπου μία κουταλιά της σούπας – σε κάθε γεύμα.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στο εργαστήριο και, σε ένα προσεκτικά ελεγχόμενο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οδήγησε σε μεγαλύτερη κατακράτηση αερίων, αλλά ο όγκος παρέμεινε αμετάβλητος, δηλαδή υπήρξαν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες πορδές.

Από πού προέρχονται τα αέρια;

Τα αέρια στα έντερα προέρχονται από διαφορετικές πηγές.Μπορεί να είναι από την κατάποση του αέρα.

Ή από τα αέρια μπορούν να παραχθούν από τα

βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο.

Ενώ αυτά τα αέρια πιστεύεται ότι εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν αντίκτυπο στην υγεία, η παραγωγή υπερβολικής ποσότητας εντερικών αερίων μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο, ρέψιμο και πολλές πορδές.

Οι πιο δύσκολες πορδές οφείλονται σε αέρια που περιέχουν θείο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια μελέτη με 16 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είχαν φάει φασόλια.

Η ένταση της οσμής των

εξεταζόμενων αξιολογήθηκε από δύο κριτές.

Τέλος, μερικά άσχημα νέα για τους λάτρεις των ταξιδίων: η πίεση της καμπίνας στα αεροπλάνα αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε φούσκωμα σε σύγκριση με όταν είστε στο έδαφος.

Και με τις σύγχρονες λειτουργίες μείωσης θορύβου, οι συνεπιβάτες σας είναι πιο πιθανό να σας ακούσουν σε σχέση με παλιότερα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι έχετε αρκετά αέρια και θέλετε να τα απελευθερώσετε, προσπαθήστε να μετακινηθείτε σε μια πιο βολική τοποθεσία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος είναι να μην κρατάτε τα αέριά σας αλλά να τα αφήνετε να φεύγουν.

Leave a Comment